duminică, 26 septembrie 2010

Opriti planeta, vreau - si eu - sa cobor!


„Americanii sunt debili mintali.”- Petre Tutea

 Am vazut la TV ca exista, undeva prin State, Campionatul Mondial de Foarfeca-Piatra-Hartie. Marele premiu: 250.000 de coco.
Tensiune in ring... picaturi de transpiratie se scurg, agatandu-se de firele de barba nerasa. Palmele umede... publicul spectator e incremenit... Protagonistii, un gras ridicol si o muiere penibila, isi incruciseaza mainile: FOARFECA-HARTIE! „Ieeeeee!” Urale, strigate guturale. Avem un nou CAMPION MONDIAL! Unul dintre jocurile copilariei noastre tocmai imbogatise un american umflat si gretos cu ’jda mii da parai.
Probabil ca in seara respectiva, mai tarziu, undeva intr-un cazino opulent din Las Vegas, butea noastra de osanza se delecta cu o stacana de tarie la bar.
- „Cu ce te ocupi?”, il intreba ea curioasa.
- „Sunt campion mondial”, rosti el, usor rusinat, zambind timid din coltul gurii si inclinand usor capul intr-o parte.
- „Campion mondial?”... se foi ea pe scaun, umflandu-si bustul generos si zambind larg... Se apropie de el, atingandu-i usor mana... „Si... ce fel de campion mondial?”. Ii zambi lasciv, aruncandu-si parul intr-o parte. „Care este acel lucru pe care il faci cel mai bine de pe planeta?”
- „Sunt campion mondial la FPH!”.
- „Doamne-Dumnezeule!” („Oh, my God!” – in engl., in orig.) Coplesita de emotie, ea se lipeste de el, soptindu-i la ureche: „Ia-ma acum, aici!”...

Nu stiu daca am auzit multe lucruri mai penibile decat asta. Pe acel taram absolut ciudat numit SUA, poti sa castigi un sfert de milion de para doar pt simplul fapt ca ai o mana. Nu ai nevoie si de a doua, cu atat mai putina nevoie ai de picioare sau creier. Te inscrii la concurs, participi si devii cel mai bun din lume! Simplu!

Cred ca o femeie ar trebui sa castige in fiecare an – desi cred ca pentru audiente, campionatul mondial de foarfeca-hartie-piatra se organizeaza saptamanal. Femeile au intuitie superioara, sau cel putin asa se zice. Se uita in ochii adversarului, un sportiv de 160 cm si 166 kg, ragaind a bere proasta din Kentucky, ii citeste rapid gandurile – sau vede cum da marunt din buze: p-a-p-e-r... – si il prinde pe ticalos! Campion mondial absolut la toate categoriile! Ma rog, la toate categoriile pana la momentul in care vor face ca in box: se vor certa si apoi vor face 15 categorii de medalii... WBF, WBC, WW.C... Televiziunile se vor bate pe drepturile de difuzare, Sclava Izaura si Dallas vor cadea de pe primele pozitii in audiente.
Numai americanii puteau face asa ceva, din doua motive:
  1. este un joc perfect compatibil cu nivelul lor de inteligenta;
  2. numai ei pot organiza un concurs intre 15 vecini de bloc, purtand titulatura „Campionat Mondial”.
La americani, campionatul de baseball se numeste ceva de genul... „World Series”. World? De unde, fratioare? De unde pana unde tine lumea astora? Vorba lu' Spig, bunul meu prieten: „Du-te, ba, in lumea ta si lasa-ne!”. Si pun pariu ca daca nu inregistreaza la OSIM-ul lor american denumirile, astia sunt in stare sa-si faca 5-6 campionate mondiale in fiecare stat. La toate sporturile alea ale lor ridicole exista cate un campionat mondial care se desfasoara undeva pe la tara, printre vaci si e obligatoriu televizat. De acolo, pe bani grei, probabil ca il preia Eurosport, divizia Europa. Foarte inspirate alegeri... Cred ca englezii, nemtii, francezii, care sunt mari admiratori ai aliatilor de peste Ocean, sunt foarte incantati de transmisiuni.

Pentru americani (din nefericire, nu numai pentru oamenii de rand, ci si pentru diplomatia americana), lumea se intinde de la New York la Los Angeles. Era si un banc simpatic pe tema asta: S-a incercat realizarea unui studiu sociologic la nivel mondial, reprezentat de intrebarea: „Va rugam sa ne spuneti opinia dvs. in legatura cu lipsa de alimente din restul lumii.”. Studiul a reprezentat un esec total, intrucat in America de Sud nu au inteles formula „va rugam”, in Europa de Est nu au inteles ce este aceea „opinie”, in Europa de Vest nu stiau ce este aceea „lipsa”, in Africa nu cunosteau intelesul cuvantului „alimente”, iar in SUA nu stiau ce inseamna „restul lumii”.
Si pot sa jur ca ideea concursului „Miss Univers” tot americanilor le apartine! MISS UNIVERS?!? Cum naiba sa stabilesti care este cea mai frumoasa femeie (sau ce denumiri o mai avea in alte galaxii) din Univers? Asta e, vorba lu’ Gigi, o aroganta de proportii universale! Ce vor spune martienii, jupiterienii, klingonienii? Cata trufie, cat dispret fata de infinitatea posibilitatilor si a lumilor! Astia chiar se cred buricul Universului (cu capitala la Washington!). Americanii-s de vina, futu-i in gur...

Sunt pe lumea asta oameni care muncesc, care invata, care se straduiesc sa faca lucruri bune pentru semenii lor. Sunt oameni absolut speciali care se sacrifica pentru binele celorlalti. Exista inventatori, medici, profesori, care sunt marginalizati, saraci, nebagati in seama. Exista sportivi, oameni care ridica greutati incredibile, sunt mai rapizi decat gandul meu lenes de dimineata, oameni rari, care fac lucruri deosebite. Mi se pare ca-i jignim profund cand poti vedea ca un gogoman semi-oligofren pe care l-a palit norocul, pleaca acasa cu un sfert de milion de dolari, in timp ce altii, care sunt unici pe planeta asta vecina cu ridicolul, se zbat in mizerie.
Mi-e sila.

2 comentarii:

  1. Subscriu in totalitate si sa-ti spun motivul (bine cunoscut)al acestor manifestari rasuflate:
    PRAF IN OCHI SA NU VEDEM LUCRURILE CU ADEVARAT SERIOASE SI CARE NE INFLUENTEAZA VIATA IN MOD DEFINITIV SI IREVERSIBIL.
    Vrei un exemplu? Liderii ascunşi ai lumii au venit la Bucureşti să vadă cum arată criza pe viu şi să discute ce se întâmplă cu draga noastra Europa.
    Dumnezeu sa ne Ajute!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat dispret la adresa celor care muncesc... Sa arunce atatia bani unor retardati care nu stiu sa fac nimic! Curve, pierde-vara... O gramada de nimicuri traiesc pe picior mare, iar cei care merg in fiecare zi la munca, traiesc in mizerie de foarte multe ori. :(

    RăspundețiȘtergere